Radionice za decu

Kreativna radionica Galerije Matice srpske i stručnih saradnika za likovno Dragana Jajića i Jelene Tišme

Saradnju sa muzejima, galerijama i svim drugim institucijama kulture nastavićemo i u vanrednim oklnostima. Želimo da omogućimo  našoj deci da zajedno sa roditeljima upoznaju, istražuju i preispitaju razna područja ljudskog saznanja i delanja kroz različite produkte kulture. Sa ciljem da podržimo dobrobiti deteta proširićemo iskustva i znanja o svojoj i drugim kulturama. Obogatićemo sadržaj likovnih aktivnosti  tako što ćemo omogućiti deci da sa najmilijima kod kuće provedu zajedničko vreme na kvalitetan i „kulturan“ način.  Za početak možete se uključiti u kreativnu radionicu Galerije Matice srpske i stručnih saradnika za likovno Dragana Jajića i Jelene Tišme.

INSPIRISANI ITALIJOM

Radionice u aprilu

Mesec april posvećujemo upoznavanju s Italijom, koja je u celom svetu poznata po umetničkim delima i divnim građevinama. Zbog toga su je rado posećivali i srpski umetnici kako bi pred delima velikih slikara usavršavali svoje umeće, a njihove avanture i umetničke priče otkrivaćemo kroz dela predstavljena na izložbi Inspirisani Italijom. Takođe, jednu radionicu u aprilu posvećujemo i prazniku koji s radošću slavimo – Uskrsu.

4. april: U SKICEN-BLOK BELEŽIM DIVOTE S PUTA
11. april: SLIKU GLEDAM, SVOJE UMEĆE VEŽBAM
18. april: USKRŠNJE UMETNIČKE ČAROLIJE
25. april: KAD STRELE LJUBAVI ODAŠILJE AMOR

Materijal za roditelje biće dostupan svake subote na Fejsbuk stranici Galerije Matice srpske (www.facebook.com/galerijamaticesrpske/). Ukoliko želite da Vam materijal pošaljemo mejlom, molimo da nam se obratite putem elektronske pošte na decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs Takođe na ovu adresu nam možete poslati i fotografiju vaše umetničke radionice kod kuće, a mi ćemo je rado postaviti u album kreativnih radionica na Fejsbuk stranici Galerije.

Tekst preuzet sa internet stranice Matice srpske.

ZAČARANI MAGIJOM PARIZA

Radionice u martu

Ciklus kreativnih radionica Začarani magijom Pariza, za decu uzrasta od 5 do 11 godina, u martu – Mesecu frankofonije – posvećujemo upoznavanju sa francuskom kulturom i umetnošću. Kao prestonica umetnosti Pariz je privlačio umetnike iz celog sveta, koji su ga posećivali kako bi naučili nešto novo, družili se, slikali zajedno i naravno pokazali svoje slikarsko umeće. Među njima bili su i brojni srpski umetnici, koji su oduševljeni gradom svetlosti u njemu često živeli i stvarali. Kroz četiri radionice, posmatrajući slike srpskih umetnika avanturista deca će imati priliku da se upoznaju s kulturnim znamenitostima grada, poznatim evropskim slikarima koji su u njemu stvarali, kao i mestima i predelima Pariza koje su naši umetnici rado posećivali i predstavili na svojim platnima.

RADIONICA - ORKESTAR SPREMAN? ZAPLEŠIMO

Odlazak u Pariz bio je san mnogih umetnika, a jedan od njih koji je svoj san ostvario bio je slikar Bogdan Šuput. Pored učenja u Parizu, poseta muzejima i galerijama, posmatrajući slike, deca će otkrivati kako su umetnici provodili svoje slobodno vreme, s kim su se družili i šta su tada najviše voleli da rade. Otkriće zašto je Bogdan Šuput odlučio da naslika prizor večernje zabave uz muziku džez orkestra u jednom od pariskih kafea, kao i novoizgrađenu zgradu opere koja je ubrzo postala jedan od prepoznatljivih simbola grada. Potom će deca likovno predstaviti načine na koje vole da provode svoje slobodno vreme.

RADIONICA: DOK JE BIO U PARIZU, ŽELEO JE DA MU BUDE BLIZU

Vasa Pomorišac bio je slikar koji je otišao u Pariz kako bi pariskoj publici pokazao svoje slikarsko umeće. Prilikom boravka u Parizu, u kom je ostao tokom četiri godine, voleo je da slika portrete, a na jednom od njih naslikao je lik svoje ćerke Jasminke Pomorišac. Slušajući priču o njegovom životu i radu deca će otkriti zašto je umetnik odlučio da naslika njen portret, nakon samo jedne godine provedene u gradu umetnosti i svetlosti. Razmišljajući o putovanjima i osobama koja nam nedostaju kada nismo kod svoje kuće, deca će poput Vase Pomorišca, koristeći tehniku kolaža napraviti portrete njima dragih osoba.

Saradnja Predškolske ustanove ``Radosno detinjstvo`` i Galerije Matice srpske

Priredio: Dragan Jajić, Stručni saradnik za likovno vaspitanje

U ime stručnih saradnika za likovno i vaspitača koji su proteklih godina učestvovali u realizaciji programa „Galerija kao vrtić“ želim da iskustvo koje smo od septembra do marta realizovali u okviru novih osnova „Godine uzleta“  prezentujemo na platformi Umreži se / Kultura i umetnost/

U proteklih 15 godina PU “Radosno detinjstvo” i  Galerija Matice srpske realizovali su Estetsko-edukativne programe za decu i izložbe u kojima je učestvovalo 500 vaspitača i preko 20.000 dece u saradnji sa roditeljima i porodicom.

U okolnostima u kojima se nalazimo predlažemo da programe koji smo realizovali do sada i programe koje nam nude Kustosi – pedagozi iz GMS prilagodimo kao sadržaj i podsticaj vaspitačima, deci i roditeljima tako da se  likovne aktivnosti na najbolji način povežu sa postojećim i planiranim projektnim temama i tako realizuju u okviru projektnog planiranja I novih osnova “Godine uzleta” U toku ovih aktivnosti roditelji koji su u mogućnosti mogli bi da
pošalju fotogragije procesa rada u porodici kao i  dečije likove radove sa iskazima. Na ovaj način na Sajtu Ustanove predstavili bi realizaciju aktivnosti i proces rada u novonastaloj situaciji sa projektnim temama vaspitno obrazovnih grupa, i interaktivnom saradnjom vaspitača dece i porodice.

Dečija publikacija

Oseti umetnost

Priredio: Dragan Jajić, Stručni saradnik za likovno vaspitanje

 

Publikaciju Oseti umetnost deca i roditelji mogu zajedno da istražuju i otkrivaju začuđujuću moć naših čula. Čulima otkrivamo i upoznajemo sebe, druge osobe i svet koji nas okružuje, ali u isto vreme svojim čulnim senzibilitetom utičemo i na sebe i na svoju okolinu. Naša čula su naši talenti i naše mogućnosti sa kojima razumemo i prenosimo svoja osećanja, stavove, ideje… Čulima primamo ali u isto vreme dajemo i stvaramo. Gledati svet samo očima nije isto kao gledati ga i u isto vreme crtati.

Da li možemo sliku ili skulpturu, kao i prirodu da doživimo svim čulima? Umetnik linijama i bojama dočarava svoju umetničku zamisao i u nama budi sva čula i osećanja!  Zavirimo u svet umetničkih dela i oslušnimo šum mora, osetimo miris prolećnog cveća, zasladimo se sočnim voćem i osetimo nežan dodir najfinijih materijala.

Spoljašnji svet opažamo i doživljavamo uz pomoć pet čula. To su: čulo vida, čulo sluha, čulo ukusa, čulo mirisa i čulo dodira. Zahvaljujući ovim čulima možemo da razgovaramo, čitamo, zagrlimo dragu osobu, uživamo u ukusu svog omiljenog jela i svežem mirisu prirode.

Čula - oseti umetnost

Priredio: Dragan Jajić, stručni saradnik za likovno vaspitanje

Publikacija

Odrastanje uz umetnost

10 godina saradnje Galerije Matice srpske i PU „Radosno detinjstvo“ Novi Sad

Priredio: Dragan Jajić, Stručni saradnik za likovno vaspitanje

 

Zahvaljujući entuzijazmu vaspitača, likovnih pedagoga i kustosa Galerije Matice srpske, danas možemo reći da je iz Predškolske ustanove izašlo više generacija mališana – budućih ljubitelja umetnosti. Posebno smo zahvalni kustosima što su  pored dece, edukovali i vaspitače kako bi se samostalno i aktivno uključili u kreiranju i realizaciju novih progama u okviru svojih projektnih tema i novih osnova programa „Godine uzleta“.

Publikacija odrastanje uz umetnost prezentuje pregled desetogodišnjeg iskustva Galerije Matice srpske i PU „Radosno detinjstvo“ u realizaciji estetsko edukativnih programa, a sadržaji, metode rada i teme ovih programa mogu nam poslužiti kao inspirisacija i podsticaj u planiranju i realizaciji aktivnosti u okviru svoje v-o grupe i Projektne teme.

Saradnja s Galerijom Matice srpske dragocena nam je i za budućnost jer su edukativni  programi koje realizujemo u saradnji s ustanovama kulture grada Novog Sada uvršteni u program Novi Sad 2021. – Evropska prestonica kulture, kao aktivnosti od velikog značaja za realizaciju strategije dugoročnog i permanentnog kulturnog obrazovanja i vaspitanja dece predškolskog uzrasta.

8. aprila 2020.

O nama

„Umreži se“ je online platforma razvijena sa ciljem da unapredi kompetencije vaspitača i saradnika za uspešnu primenu Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja u PU „Radosno detinjstvo“, koja obuhvata 16500 dece.

Više ->
top
Made by © Dizajn24.com. All rights reserved.